فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 78 (تابستان 1401)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 78 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا شفیعی*، مسعود باجلانی، عباس ملکی، محمودرضا شفیعی صفحات 13-32

    پیچیدگی و گستردگی فضای سایبر و ارتباط حداکثری ماموریت های سازمان های امنیتی با این فضا، موجب فاصله گرفتن سازمان های امنیتی از دانش مطلوب سایبری شده است؛ بنابراین کاستن فاصله موجود نیازمند پرداختن به عوامل موثر در ارتقاء دانش سایبری بوده که پژوهش حاضر در پی شناسایی و کشف این عوامل می باشد. هدف از این پژوهش شناسایی و معرفی مولفه های تاثیرگذار بر ارتقای دانش سایبری سازمان های امنیتی است. جامعه آماری پژوهش، شامل افرادی از جامعه اطلاعاتی-امنیتی است که نسبت به دانش سایبری اشرافیت دارند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی بوده که به روش میدانی نسبت به گرد آوری اطلاعات از طریق مصاحبه، پرسشنامه، اسناد کتابخانه ای و پایگاه‏های اینترنتی اقدام شده است. با روش توصیفی تحلیلی نسبت به تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS به این شکل که در قسمت آمار توصیفی از آماره هایی همچون فراوانی، میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی و در بخش آمار استنباطی از آزمون کای مربع و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که در میان سه حوزه «سرمایه انسانی»، «ساختار آموزشی» و «فناوری های آموزشی»، توجه به «سرمایه انسانی» تاثیرگذارترین بعد در ارتقای دانش سایبری شناخته شده و شاخص «احساس نیاز افراد» در صدر سایر مولفه های این حوزه قرار گرفته است؛ در بعد «ساختار آموزشی»، «کاربردی بودن آموزش ها» در اولویت بالاتری نسبت به سایر موارد است و در حوزه «فناوری های آموزشی» نیز شاخص «طراحی نرم افزارهای آموزشی در بستر شبکه داخلی» بیشترین تاثیر را بر ارتقای دانش سایبری سازمان های امنیتی به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: آموزش، دانش سایبری، سرمایه انسانی، ساختار آموزشی، فناوری های آموزشی، سازمان های امنیتی
  • محسن رستمی* صفحات 34-74

    هوش مصنوعی که در حال حاضر به عنوان یکی از حوزه های پرشتاب توسعه فناوری شناخته می شود، فرصت های زیادی را پیش روی کشورها قرار می دهد تا در حوزه های دفاعی و نظامی قابلیت های خود را ارتقا دهند و حتی به قابلیت های جدیدی دست یابند. هدف مهم در تحقیق حاضر احصای مضامین راهبردی و اهداف متناظر با آن ها در نقشه راه توسعه هوش مصنوعی و کاربردهای قابل توسعه آن برای اهداف دفاعی امنیتی است. پژوهش پیش رو در زمره «تحقیقات توصیفی کاربردی» قرار می گیرد. در یافته ها فهرستی از کاربردهای هوش مصنوعی (24 مورد) طبقه بندی شد و همچنین اهداف متناظر با مضامین راهبردی (6 مورد)، موانع (13 مورد در چهار گروه) و فعالسازها (17مورد در سه گروه) در توسعه هوش مصنوعی استخراج شد و در نهایت کاربردهای فناوری هوش مصنوعی در حوزه نظامی احصا گردید که به صورت زیر تقسیم بندی شده اند عبارتند از: 1. پلتفرم جنگ افزارها؛ 2. امنیت سایبری؛ 3. لجستیک و حمل و نقل؛ 4. سلامت میدان نبرد؛ 5. شبیه سازی و آموزش؛ 6. برنامه ریزی و تخصیص منابع؛ 7. آگاهی محیطی و رصد تهدید؛ 8. پردازش اطلاعات؛ و در نهایت الگوی پیشنهادی پژوهش ارایه شد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: هوش مصنوعی، دفاعی و امنیتی، سندراهبردی توسعه فناوری، مضمون های راهبردی، فعالسازها، چالش ها.
  • امین پاشایی هولاسو* صفحات 75-106

    شایستگی مدیریتی ابزاری برای دستیابی به نتایج و یا پیامدهای مطلوب سازمانی است که مدیران از آن استفاده می کنند و سازمان های دفاعی به عنوان سازمان های پیشرو و راهبردی باید از مجموعه ای از مدیران شایسته ای برخوردار باشند تا سازمان بتواند به ماموریت و اهداف خود دست یابد. با توجه به این موضوع، پژوهش حاضر با هدف «طراحی الگوی شایستگی مدیران وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» انجام شده که از نوع پژوهش کاربردی می باشد. در مرحله اول با بررسی کتابخانه ای و مصاحبه با افراد صاحب نظر و استفاده از نظرهای خبرگان و با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، الگوی شایستگی مدیران وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در 140 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر استخراج گردید. در مرحله دوم الگوی ارایه شده در قالب یک پرسشنامه محقق ساخته در اختیار 20 تن از خبرگان موضوع مدیریت منابع انسانی قرار گرفت و پایایی آن 989/0 محاسبه شد. همچنین از نرم افزار اسمارت - پلاس برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردید و در نهایت روایی و پایایی الگو نیز اثبات شد. بر اساس الگوی ارایه شده، شایستگی مدیران وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح شامل شایستگی فردی (شخصیتی، اخلاقی، نگرشی، اجتماعی، دانشی و توانایی)؛ شایستگی بین‎فردی (ارتباطی و رفتاری)؛ شایستگی سازمانی (مهارتی، مدیریتی و عملیاتی) و شایستگی ادراکی - شناختی (راهبردی و شناختی) می باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شایستگی، الگوی شایستگی، الگوی شایستگی مدیران، ودجا، تحلیل مضمون
  • گلمحمد نصیری، حسین شکوهی *، ایرج بختیاری صفحات 107-138

    امروزه جنگ ها بیشتر به صورت عملیات مشترک انجام می شود و مدیریت نیروی انسانی برای دستیابی به اقدامات مشترک، به گونه هماهنگ و واحد، امری ضروری است. پیش بینی و کنترل منابع انسانی در نیل به هدف های مدیریت نوین جنبه حیاتی دارد، ازاین رو هدف های رفتار سازمانی و الگوهای مترتب بر آن فهم، پیش بینی و کنترل رفتار سازمانی است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است. هدف از این تحقیق طراحی الگوی رفتار فردی در مدیریت رفتار سازمانی آجا در تشکیل نیروی مشترک و طرح ریزی و هدایت عملیات مشترک است. این تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای است روش تحقیق به صورت روش توصیفی- تحلیلی همچنین همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل فرماندهان، خبرگان، کارشناسان، استادان و صاحب نظران نیروهای مسلح در حوزه مدیریت رفتار سازمانی و عملیات مشترک هستند. در این تحقیق تلاش گردید درطول اجرای تحقیق نگاهی جامع، کلان و کل نگر به موضوع انجام شود و جهت تبیین رفتار سازمانی برای آجا، از طریق مطالعه مبانی نظری و اکتشافی، تهیه پرسشنامه، اخذ نظر کارشناسان و تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده های تحقیق انجام شده است. درنهایت نتیجه به دست آمده از تحقیق، پنج مولفه مبانی رفتار فرد، شخصیت و ارزش ها، ادراک و تصمیم گیری فردی، انگیزش و احساسات و خلقیات به ترتیب اولویت و تعداد 20 شاخص در کل می باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: عملیات مشترک، رفتار سازمانی، رفتار فردی، سطح فردی، ارتش ج.ا.ا
  • خسرو بوالحسنی صفحات 139-165

    چگونگی دفاع و امنیت در مرز ایران و ترکیه و ملاحظات موثر بر آن مستلزم توجه به همه ی عوامل موثر بر دفاع و امنیت مرز در حوزه های مختلف طبیعی، انسانی، امنیتی، نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی است. ملاحظات دفاعی امنیتی شامل دو دسته عوامل منفی و مثبت هستند. به عوامل منفی که ترکیبی از ضعف و تهدید هستند چالش گفته می شود و به عوامل مثبت با ترکیبی از عوامل قوت و فرصت پیشبرنده گفته می شود. در این مقاله با عنوان «پیشبرنده موثر برملاحظات دفاعی- امنیتی مرز ج.ا.ایران و ترکیه» سعی شده است پیش برنده های مذکور در ابعاد (طبیعی، انسانی، اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی، سیاسی و نظامی - امنیتی) بررسی گردد. هدف اصلی تحقیق «تبیین پیش برنده های تاثیرگذار بر ملاحظات دفاعی - امنیتی مرز ایران و ترکیه می باشد که متناظر با هدف سوال اصلی تحقیق مطرح می گردد. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و بر اساس روش توصیفی تحلیلی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق برای تعیین نقش های قوت و فرصت عوامل، 45 نفر متناسب با ویژگی های تحقیق از بین صاحب نظر ان انتخاب شده اند. برای تایید پیشبرنده ها از تکنیک دلفی استفاده شده است بر اساس تجزیه وتحلیل صورت گرفته، نتایج تحقیق نشان می دهد 10 پیشبرنده بر ملاحظات دفاعی - امنیتی مرز ج.ا.ایران و ترکیه موثر می باشند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: ملاحظات دفاعی امنیتی، پیش برنده های دفاعی امنیتی، دفاع
  • سید عباس طباطبایی، حمید قاسمی*، ابوالفضل فراهانی صفحات 168-195

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی پارادایمی توسعه ورزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از طریق رسانه های جمعی انجام شده است. روش پژوهش از نظر راهبرد کیفی و از لحاظ هدف و ماهیت، توسعه ای-کاربردی به روش نظریه سازی داده بنیاد با رویکرد اشتراس و کوربین است. مشارکت کنندگان در کار میدانی تحقیق: خبرگان دانشگاهی مدیریت ورزشی، ارتباطات و رسانه و مدیران ستادی ورزش نیروهای مسلح با نمونه گیری به روش نظری بودند که طی مصاحبه با صاحب نظر بیستم، اشباع نظری حاصل گشت. تجزیه و تحلیل داده ها با کدگذاری های باز، محوری و انتخابی اسناد و مصاحبه های نیمه ساختار یافته در طی پنج دور مصاحبه تا رسیدن به اجماع نظری جهت شناسایی مقوله های پدیده مرکزی، شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها صورت گرفت. ابزار پژوهش برگه های کدگذاری طبق شیوه نامه محقق ساخته بودند که روایی آن توسط اعضای گروه پژوهش تایید شد و پایایی آن نیز با معیار پی اسکات (ضریب توافق بین کدگذاران) 95/0 محاسبه شد.نتایج کیفی در قالب 28 مقوله، 165 کد مفهومی و 218 گویه در دل ابعاد 6 گانه الگوی پارادایمی به صورت شرایط علی (6 مقوله، 38 مفهوم و 43 گویه)، پدیده اصلی و مرکزی (4 مقوله، 12 مفهوم و 21 گویه)، راهبردها (3 مقوله، 28 مفهوم و 45 گویه)، شرایط زمینه ای (6 مقوله، 32 مفهوم و 37 گویه)، شرایط مداخله گر یا میانجی (5 مقوله، 23 مفهوم و 30 گویه)، و پیامدها (4 مقوله، 32 مفهوم و 42 گویه)، جای گرفتند. در نتیجه پیشایندها و برآیندهای توسعه ورزش نیروهای مسلح ایران از طریق رسانه های جمعی می تواند مفید و کاربردی باشند. توسعه ورزش نیروهای مسلح در کشور  مستلزم اصلاحات ساختاری، راهبردی، مدیریتی و حرفه ای است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: توسعه ورزش، رسانه های جمعی، نیروهای مسلح
|
  • Alireza Shafei *, Masoud Bajelani, Abbas Maleki, Mohmodreza Shafei Pages 13-32

    The complexity and extent of the cyberspace and the maximum connection of the missions of the security organizations with this space has caused the security organizations to distance themselves from the desired cyber knowledge; Therefore, reducing the existing distance requires addressing the effective factors in the promotion of cyber knowledge, and the current research seeks to identify and discover these factors. The purpose of this research is to identify and introduce the factors affecting the promotion of cyber knowledge of security organizations. The statistical population of the research includes people from the information-security community who are aristocracy towards cyber knowledge. The current research is practical in terms of its purpose, which has been applied in the field method to collect information through interviews, questionnaires, library documents and websites. With a descriptive-analytical method for the analysis of the data obtained using SPSS software in such a way that in the descriptive statistics section, statistics such as frequency, mean, standard deviation, skewness and kurtosis are used, and in the inferential statistics section, chi-square test and Friedman test are used. . The results show that among the three areas of “human capital”, “educational structure” and “educational technologies”, attention to “human capital” is the most influential dimension in the promotion of cyber knowledge, and the index of “people’s sense of need” is at the top of other components of this field. Is placed; In the dimension of “educational structure”, “applicability of trainings” is a higher priority than other cases, and in the field of “educational technologies”, the index of “designing educational software in the framework of the internal network” has the greatest impact on the promotion of cyber knowledge of security organizations. Gave.

    Keywords: education, cyber knowledge, Human Capital, educational structure, educational technologies, Security organizations
  • Mohsen Rostami * Pages 34-74

     Artificial intelligence, which is currently known as one of the fastest growing areas of technology development, presents many opportunities for countries to improve their capabilities in the defense and military fields and even achieve new capabilities. The important goal of the present research is the statistics of strategic themes and their corresponding goals in the roadmap for the development of artificial intelligence and its developable applications for security defense purposes. The upcoming research is classified as "applied descriptive research". In the findings, a list of artificial intelligence applications (24 cases) was classified, and goals corresponding to strategic themes (6 cases), obstacles (13 cases in four groups) and activators (17 cases in three groups) were extracted in the development of artificial intelligence. Finally, the applications of artificial intelligence technology in the military field were counted, which are divided as follows: 1. Weapons platform; 2. Cyber security; 3. Logistics and transportation; 4. Health of the battlefield; 5. Simulation and training; 6. Planning and allocation of resources; 7. Environmental awareness and threat monitoring; 8. Information processing; And finally, the proposed research model was presented.

    Keywords: artificial intelligence, defense, security, technology development strategy, strategic themes, Enablers
  • Amin Pashaei Holaso * Pages 75-106

    Managerial competence is a tool to achieve desired organizational results or outcomes that managers use, and defense organizations as leading and strategic organizations must have a set of competent managers so that the organization can achieve its mission and goals. According to this issue, the current research was conducted with the aim of “designing a competency model for the managers of the Ministry of Defense and Armed Forces Support”, which is an applied research. In the first stage, by library research and interviews with experts and using the opinions of experts and using the theme analysis method, the competence model of the managers of the Ministry of Defense and Armed Forces Support was extracted in 140 basic themes, 13 organizing themes and 4 comprehensive themes. In the second stage, the model presented in the form of a researcher-made questionnaire was given to 20 experts in human resource management and its reliability was calculated as 0.989. Also, Smart-Plus software was used for data analysis and finally the validity and reliability of the model was also proved. Based on the presented model, the competence of the managers of the Ministry of Defense and support of the armed forces including individual competence (personality, moral, attitude, social, knowledge and ability); interpersonal competence (communicative and behavioral); It is organizational competence (skill, managerial and operational) and perceptual-cognitive competence (strategic and cognitive).

    Keywords: competency, competency model, managers’ competency model, Vedja, Content Analysis
  • Golmohammad Nasiri, Hosain Shokohi *, Iraj Bakhtiari Pages 107-138

    Today, wars are mostly conducted as joint operations, and manpower management is essential to achieve joint actions in a coordinated and unified manner. Prediction and control of human resources is a vital aspect in achieving the goals of modern management, therefore, the goals of organizational behavior and the resulting patterns are the understanding, prediction and control of organizational behavior that has been addressed in this research. The purpose of this research is to design a model of individual behavior in the management of Aja’s organizational behavior in forming a joint force and planning and directing joint operations. This research is of applied and development type. The research method is descriptive-analytical and correlational. The statistical population of this research includes commanders, experts, experts, professors and experts of the armed forces in the field of organizational behavior management and joint operations. In this research, an attempt was made to take a comprehensive, macro and holistic view of the subject during the implementation of the research, and in order to explain the organizational behavior of AJA, through studying the theoretical and exploratory foundations, preparing a questionnaire, obtaining experts’ opinions, and analyzing the information and data of the research. Done. Finally, the result obtained from the research is the five basic components of individual behavior, personality and values, individual perception and decision making, motivation and feelings and moods in the order of priority and the number of 20 indicators in total.

    Keywords: joint operation, Organizational Behavior, individual behavior, individual level, J.A.A. Army
  • Khosro Bolhasani Pages 139-165

    The way of defense and security on the Iran-Turkey border and the considerations affecting it require attention to all factors affecting the defense and security of the border in various natural, human, security, military, political, economic and cultural-social fields. Security defense considerations include two categories of negative and positive factors. Negative factors that are a combination of weakness and threat are called challenges, and positive factors with a combination of strength and opportunity are called drivers. In this article with the title "Effective Advancement of the Defense-Security Considerations of the Border between Iran and Turkey", an attempt has been made to examine the aforementioned advancements in dimensions (natural, human, economic, socio-cultural, political and military-security). be made The main purpose of the research is to explain the factors affecting the defense-security considerations of the Iran-Turkey border, which corresponds to the purpose of the main question of the research. This research is of the applied research type and was conducted based on descriptive, analytical and survey methods. The statistical population of this research to determine the roles of strength and opportunity of the factors, 45 people have been selected according to the characteristics of the research among the experts. Delphi technique has been used to confirm the promoters. Based on the analysis, the results of the research show that 10 promoters are effective on the defense-security considerations of the border between Iran and Turkey.

    Keywords: security defense considerations, security defense advances, defense
  • Seyyed Abbas Tabatabaei, Hamid Ghasemi *, Abolfazg Farahani Pages 168-195

    This research has been done with the aim of designing a paradigm model for the development of sports of the Islamic Republic of Iran’s armed forces through mass media. The research method is in terms of qualitative strategy and in terms of purpose and nature, developmental-applied according to the foundation’s data theorizing method with the Strauss and Corbin approach. The participants in the field work of the research were academic experts in sports management, communication and media, and managers of the sports headquarters of the armed forces by theoretical sampling, and theoretical saturation was achieved during the interview with the 20th expert. Data analysis was done with open, central and selective coding of documents and semi-structured interviews during five rounds of interviews until reaching a theoretical consensus to identify the categories of the central phenomenon, causal conditions, background, intervention, strategies and consequences. The research tool was the coding sheets according to the researcher’s guidelines, the validity of which was confirmed by the members of the research group, and its reliability was calculated using the P-Scott criterion (agreement coefficient between coders) of 0.95. Qualitative results in the form of 28 categories, 165 conceptual codes and 218 items in the heart of the 6 dimensions of the paradigm model in the form of causal conditions (6 categories, 38 concepts and 43 items), the main and central phenomenon (4 categories, 12 concepts and 21 items), strategies (3 categories, 28 concepts and 45 items), background conditions (6 categories, 32 concepts and 37 items), intervening or mediating conditions (5 categories, 23 concepts and 30 items), and consequences (4 categories, 32 concepts and 42 items) ), took place. As a result, the antecedents and results of the development of sports of the Iranian armed forces through mass media can be useful and practical. The development of armed forces sports in the country requires structural, strategic, managerial and professional reforms.

    Keywords: sports development, Mass media, Armed forces